Radu Ciucă, un profil al excelenței, ca sportiv și antrenor:
„Artele Marțiale conduc copilul către o viață mai stabilă, o viață disciplinată și învățarea rapidă și eficientă a unor elemente de autoapărare!”
Colegul nostru Marius Dumitru a fost în vizită la club, unde, într-un interviu, a încercat să surprindă atmosfera dintre sensei Radu Ciucă și micii săi sportivi, dar și să afle, de la domnia sa povestea Clubului Sportiv „Radu Sensey”.
M.D.: Domnule Radu Ciucă, sunteți un mare campion și vă felicit! A fi campion național, european și mondial este visul oricarui sportiv. Ce v-a atras prima oară din „panoplia” de sporturi numite generic Arte Marțiale? Și de la ce vârstă prima oară pe suprafața de luptă?
R.C.: Am început să practic Arte Marțiale de la vârsta de 3 ani. Am fost practicant de Karate până în anul 1997, după care am trecut la Kickboxing, considerând acest sport mai pe stilul meu, fiind mult mai complex. Iar din anul 1999 am început antrenoratul. Dar cea mai mare reușită a mea a venit în anul 2006, când am câștigat titlul de campion european la Kempo. În anul 2008 am câștigat titlul de campion mondial și am decis să mă retrag din competiții și să pregătesc eu, la rândul meu, mari campioni. Și sunt încântat că deja munca mea ca sensei începe să aibă rezultate bune. Până acum am scos mulți campioni. Mă refer mai ales la elevii mei cu care lucrez din anul 2012, care sunt deja campioni naționali și europeni. Dintre ei voi nominaliza pe: Nicoleta Bianca Vasilica (9 ani), Ana Maria Gabriela Nica (9 ani) și Andreea Titichi (12 ani) – campioane europene, titlu obținut în anul 2016 la Bucuresti (cea dintâi, după doar un an de antrenamente!) sau pe Mihai Alexandru Căcină (9 ani) – campion european, titlu obţinut tot în anul 2016, în cadrul aceluiaşi campionat. Avram Eric (8 ani) – campion național și vicecampion european, Coman Raisa (12 ani) – campioană națională și Armando Lorenzo Florea (15 ani) – campion național.
„Vreau ca România să fie reprezentată, pe plan mondial, de tot ce are țara noastră mai bun”
M.D.: Sensei Radu, am înțeles că dvs. va ocupați și de selecția sportivilor lotului național…
R.C.: Da, eu fiind și antrenorul lotului României, mă ocup și de selecția sportivilor de la toate cluburile din România. Anul acesta am selectat doar campioni, iar România a fost reprezentată, pe plan mondial, de tot ce are țara noastră mai bun.
M.D.: Dacă ar fi să faceți o retrospectivă a activităţii clubului dvs, de la înființare până în prezent, ce ați mai putea scoate în evidență? Dincolo de realizările deja menţionate, determinând în acest fel pe părinţi să aleagă pentru copiii lor acest club.
R.C.: În primul rând, pentru mine, acest club este a doua mea familie. Mă ocup foarte mult de aceşti copii să exceleze în sportul ales și nu numai. Avem la activ multiple demonstraţii organizate în spații publice, plecăm în cantonamente, suntem mediatizați (avem apariţii TV și în revistele de specialitate), participăm la campionate naționale, europene și mondiale, fapt ce ne oferă posibilitatea de a ieși în evidență în lumea bună a acestui sport.
„În clubul nostru se pot inscrie copii cu vărsta minimă de 4 ani, iar vârsta maximă nu are limită”
M.D.: Ce program aveți pentru antrenamente și care este vârsta minimă și cea maximă a unui copil pentru a putea să se înscrie la clubul dvs.?
R.C.: În ceea ce privețte programul de antrenament, lucrăm în fiecare săptămână intens-Luni, Miercuri și Vineri, între orele 17:00-21:00. În clubul nostru se pot înscrie copii cu vârsta minimă de 4 ani, iar vârsta maximă nu are limită.
M.D.: Aveţi doi băieți minunați! Cel mic, clar e printre picioarele dvs. în sala de antrenament, ca și acum, deci se pare că va avea aceeaşi alegere ca și tatăl lui? Ce visați pentru ei?
R.C.: Da, am doi băieți. Radu Alexandru de 6 ani și Raul Antonio de 3 ani. Încerc să îmi obişnuiesc copiii cu această lume, din acest motiv sunt mereu cu mine în sală cât și la concursuri și demonstraţii. Însă alegerea finală le aparţine în totalitate. Dacă vor îmbrățișa acelaşi sport ca și mine aş fi mândru. Sau măcar unul dintre ei să îmi calce pe urme, dar cum am spus deja, alegerea finală este a lor. Până acum fiul meu cel mare a participat la Campionatul European de Muay-Thai, dar doar în calitate de demonstrant, însă poate pe viitor… cine ştie….
M.D.: Care sunt stilurile din Arte Marţiale în care sunt initiați copiii la clubul dvs? De ce aceste stiluri și nu și altele?
R.C.: La noi în sală se practică Kempo, Muay-Thai și Kickboxing. Am ales să predau aceste stiluri, deoarece acestea sunt stilurile pe care eu le-am practicat și în care eu sunt calificat.
M.D.: Clubul dvs a inițiat, până acum, vreo competiţie sau doar ați participat la cele consacrate deja? Și dacă da, vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre acestea.
R.C.: Am participat la Campionatul European de Muay-Thai, campionat pe care l-am și organizat și la care am obţinut o medalie de aur și patru de argint.
M.D.: Sunteţi vicepreşedinte al Federaţiei Europene de Muay. Ce responsabilități aveţi, conform cu funcţia dvs, și, pentru cei neiniţiati, ce este… Muay?
R.C.: Muay-Thai sau boxul thailandez cum i se mai spune, practic sportul național thailandez, este un stil de luptă derivat din Artele Marțiale thailandeze, care implică pumnii, picioarele, coatele și genunchii. Cât despre responsabilitatea mea ca vicepreşedinte, atribuţiile mele sunt legate de organizarea și planificarea competiţiilor europene și mondiale de Muay-Thai ale Federaţiei, unde preşedinte este doamna Gabrielle Murg. Domnia sa m-a sprijinit foarte mult în această ramură a sportului, fapt pentru care îi sunt recunoscător.
M.D.: O competitie importantă la care ați participat de curând? Și ce rezultate ați obținut? Vise, ambiţii…
R.C.: O competiţie importantă la care am participat este cea pe care am organizat-o eu, unde, aşa cum am spus și mai devreme, rezultatul a fost o medalie de aur și patru de argint. Menționez însă și Campionatul Mondial de Muay, care a avut loc în luna martie, în Bangkok (Thailanda) și unde am participat cu trei sportivi – Andrei Leuştean, Ştefan Lăţescu și Florin Leca. La fiecare competiţie la care suntem prezenţi, ambiția noastră este să ne întoarcem acasă cu medalii.
M.D.: În încheiere vă rog să transmiteţi un mesaj părinţilor care încă nu și-au dat copiii la sport. Și de ce Artele Marțiale ar fi o alegere bună.
R.C.: În primul rând doresc să fac un apel către toţi părinții care încă nu și-au dat copiii la un sport, să o facă, indiferent de ce sport ar fi vorba!
Sportul înseamnă sănătate, înseamnă accelerarea creşterii, un atuu în viaţa fiecărui copil, chiar și o carieră! Legat de sportul pe care îl practicăm noi, aș dori să fac câteva precizări importante. Artele Marțiale nu înseamnă doar învăţarea rapidă și eficientă a unor elemente de autoapărare. Ele conduc copilul către o viaţă mai stabilă, disciplinată, încredere în forţele și posibilităţile proprii!
M.D.: Sensei Radu, multumim frumos pentru timpul alocat și mai ales pentru informatiile primite. Vă dorim cât mai multe medalii și să ne reprezentați țara cu cinste oriunde în lume.
R.C.: Și eu vă mulţumesc și așa vom face!
Radu Ciucă, practicant de arte marțiale din 1989, a primit, de-a lungul carierei sale de sportiv, cam tot ce se poate primi de la viață în această activitate. Bineînțeles, doar pe merit personal, talent și muncă pe măsura rezultatelor. A fost campion național, european și mondial. Actualmente este vicepreşedinte al Confederației Europene de Muay și sensei pentru mulți copii, pe care îi pregătește, cu dăruire, din anul 2008, de când și-a încheiat cariera ca sportiv și a pornit pe drumul uneori anevoios dar și plin de satisfacţii al antrenoratului. Radu Ciucă și-a făcut propriul club – Clubul Sportiv ,,Radu Sensey”, care își desfășoară activitatea într-o sală de antrenament (din cadrul Complexului Sportiv Unisport Movement) puțin spus impecabilă. Așa cum se poate vedea și din fotografii, aici, practic, cei mici au toate dotările și ambientul necesar pentru a face performanță. Și o fac…